13 Mayıs’da Soma’da meydana gelen 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın davasının tarihi bir süre önce açıklandı. Yapılan açıklamada duruşmanın Akhisar Kültür Merkezi’nde, 13 Nisan’da başlayacağı bildirildi.

Dün ise basına, katliamdan sorumlu sanıkların güvenlik gerekçesiyle duruşmaya getirilmeyeceği, bulundukları yerden görüntülü olarak ifadelerinin alınacağı haberleri geçti. Soma’da katliamda yaşamını yitiren madencilerin aileleri sanıkların mahkemeye getirilmeyeceğini duyunca adalete olan güvenleri birkez daha sarsıldı, katliamdan sorumlu tutulanlar ile onları koruyanlara dönük öfkeleri arttı. Eyleme çocuklarıyla katılan kimi kadınların  ise öfkelerinin gözyaşlarına karıştığı görüldü.

Soma Maden Şehidi ailelerden bir grup, bugün saat 13:00’de Beşyol’da bulunan Madenci Heykeli önünde biraraya gelerek dünden bu yana devam eden tepkilerini dile getirdiler.

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada eşi ALİ KAVAS’ı yitiren Gülten KAVAS aileler adına yaptığı konuşmada tepkilerini şu sözlerle dile getirdi;

“Bizler Soma’da katledilen 301 maden şehidinin aileleri olarak; 13 Nisan’da Akhisar’da Ağız Ceza Mahkemesinde görülecek davaya, eşlerimizin ve çocuklarımızın katillerinin mahkemeye getirilmemesini protesto etmek için burada toplanmış bulunuyoruz.

Tam 327 gündür yüreğimize düşen ateşle yanıp tutuşurken; ocuklarımızın ve eşlerimizin katilleriyle yüzleşmek; içimizdeki öfkeyi bir nebze de olsa katillerin yüzlerine haykırmak istedik.! Bedenlerini e yüreklerini, bir parça ekmek için yerin altına gömen maden şehitlerimizin hesabını mahkeme önünde katillere sormak! Ve eğer varsa, vicdanlarına seslenmek istedik rahat uyuya biliyor musun diye!!!!

Çünkü bizler uyuyamıyoruz; tam 327 gündür… Uykusuz geçen her günün, yetim kalan çocuklarımızın geleceğinin, evlatsız kalan anne babaların evlat hasretinin, kocasız kalan kadınların hesabını sormak istedik katillerin yüzlerine… Ve istedik ki bizlerin çektiği eşsiz acıları başka kimse çekmesin.

Ama görünen o ki bu duyguları yaşama hakkı bile alınıyor elimizden.

Oysa ki daha önce mahkeme şirketin birinci derece yöneticileri e cezaevinde olan sanıklarla ilgili bizzat Akhisar Ağız Ceza Mahkemesi duruşma salonuna getirilerek sorgularının yapılmasına karar vermişti.

Peki şimdi ne oldu da 301 kişinin katilleri korunmaya çalışılıyor.

Danıştay birinci dairesinin 4 Aralık 2014 tarihinde vermiş olduğu karar neden hala uygulanmıyor… Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanının soruşturma izni vermediği devlet görevlileri ve müfettişlerine neden hala bir soruşturma açılmıyor, yargılanmalarına izin verilmiyor.

Ama bizler şunu çok iyi biliyoruz ki, bu katliamın diğer sorumluları hala sokakta dolaşıyor…

Sendika, şirket ve devlet bu katliamın asıl sorumlusuyken, bütün suç birkaç tekniker ve mühendisin üzerine yıkılmaya çalışılıyor…

Tutuklu bulunan katiller bizlerden kaçırılarak, gerçeklerin açığı çıkmasının önüne geçiliyor…

Ancak bizler buna asla müsaade etmeyeceğiz! Katillerin devlet eliyle korunmasına karşı duracağız.

 

Buradan tüm Türkiye kamuoyuna çağrımız şudur ki;

Bu dava sadece ölen 301 maden şehidinin davası değildir. Bu dava yetim kalan yüzlerce çocuğun, evlatsız kalan yüzlerce anne ve babanın, kocasız kalan yüzlerce kadının ve yürekleri vicdan sahibi milyonlarca emekçinin davasıdır. Ve bu dava her yıl iş kazası adı altında işlenen binlerce cinayetin, geleceğe dönük umudu kalmayan milyonlarca gencin ve hala iş güvenliği alınmadan köle gibi çalıştırılan milyonlarca emekçinin davasıdır.

Gelin davamıza ve davanıza sahip çıkalım… Çıkalım ki bir daha bu ülkede iş cinayeti işlenmesin, çıkalım ki anne babalar evlatsız, evlatlar babasız kadınlar kocasız kalmasın…

Ayrıca yüce mahkemeye de çağrımız şudur ki!

Lütfen bu yanlıştan biran önce vazgeçin… Lütfen bu cinayetlerin tüm sorumluları 8 tutuklu ve 45 şüpheli dahil yüce mahkemenize ve bizlere yüzyüze hesap versin… Ki bir daha böyle acılar yaşanmasın.”

Gülten KAVAS’ın ardından konuşan eşini Soma Maden Katliamında kaybeden kadınlarda tepkilerini gösterdiler ve sanıkların mutlaka duruşmaya getirilmelerini, adaletin yerini bulması, bir daha bu cinayetlerin yaşanmaması için gerçekleşecek yüzleşmenin önemli olduğunu bildirdiler. 5 Nisan 2015

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir