Maraş Afşin’de Ciner’lere ait kömür sahasında 10 Şubat 2011’de meydana gelen ve 2’si mühendis toplam 9 işçinin halen göçük altında olduğu facianın üzerinde 5 yıl geçti.

Göçük soruşturmasında henüz devlet görevlilerine soruşturma izni verilmiş değil.

6 ve 10 Şubat 2011 Tarihlerinde Afşin-Elbistan Termik Santraline kömür çıkarılan Çöllolar Kömür havzasında 2 ayrı göçük yaşandı ilkinde 1 kişi ikincisinde ise 10 kişi hayatını kaybetti. Devasa göçük sonunda bir kişinin cenazesine ulaşılırken aradan geçen 5 yıla rağmen diğer 9 işçinin cenazesine ulaşılamadı. Cenazelere ulaşılamayınca bölgeye maden şehitleri için simgesel bir anıt dikildi.

Göçükten sonra açılan dava aradan geçen 5 yıla rağmen sonuca bağlanmadı. 18. duruşmada da sonuç çıkmadı. 3 defa bilirkişi raporu istenen davada ölen işçilerin yakınları artık bir kararın verilmesini bekliyor.

Mahkemeye sunulan3. Bilirkişi raporunda, ikinci heyelanın öngörülemez olduğu, bu nedenle sanıkların kusurlu sayılamayacağı iddia edildi: “İkinci heyelanın kısa sürede ve aniden gerçekleşmiş olması nedeniyle, ölen kişiler de dahil olmak üzere sahada bulunan hiçbir personel tarafından öngörülemediği düşünülmektedir. 10.02.2011 tarihinde meydana gelen ikinci heyelana bağlı ölümler bakımından taksirin varlığı için aranan zararlı sonucun öngörülebilir olması şeklindeki unsurun bulunmadığı ve dolayısıyla bu olaydan sorumlu olduğu iddia edilen sanıkların taksirli şekilde kusurlu sayılmalarını gerektiren bir durumun bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

Öte yandan mahkemenin talebi üzerine hazırlanarak dosyaya konulan üçüncü bilirkişi raporunun, sanıkları aklaması dikkat çekti. 67 sayfalık raporun son sayfasında, 6 Şubat 2011 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen iki göçük arasında nedensellik açısından bir illiyet bağı olmadığı öne sürüldü. Raporda, “10 kişinin ölümüyle sonuçlanan ikinci heyelanın üretime ara verildiği sırada gerçekleşmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle ilk heyelanın meydana gelmesine sebep olan etkenlerle ikinci heyelan arasında nedensellik bağının kesildiği sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

 İş cinayetlerinde işverenleri ve yetkilileri aklamanın bir yolu; Bitmeyen duruşmalar ve uzayıp giden davalar.

BirGün’e konuşan mağdur avukatlarından Arif Emre İlhan, bilirkişi raporuna tepki gösterdi. Raporun ilk 66 sayfasında sorun olmadığını, ancak 67’nci sayfaya gelindiğinde son derece çelişkili ifadelerle karşılaşıldığını belirten İlhan, “Son sayfada yer alan netice bölümünün raporda yer alan tespitlerle, olayla alakası yok. Rapor, bu haliyle sanıkları aklıyor, beraat ettirilmelerinin yolunu açıyor” dedi. İş cinayetinde eşi Muhsin Koşan’ı yitiren Gülgün Koşan ise “Ben sadece adaletin yerini bulmasını istiyorum, suçluların hak ettikleri cezayı almalarını istiyorum. Ama öyle görünüyor ki bu davadan adalet çıkmayacak. Biz sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Birgün.