Çanakkale Yenice’de yerin 140 metre altından gelen çığlık!..2. gün

DEV.MADEN-SEN üyesi maden işçilerinin yeraltındaki direnişlerinde 2. gün de doldu.

Çanakkale ili Yenice ilçesinde faaliyet yürüten NESKO Madenciliğe ait bakır madeninde çalışan 40 maden işçisi, maaşları ve tazminatları ödenmediği için ve çalışma koşullarının kötülüğü nedeniyle dünden beri yerin 140 metre altında direnişte. İşçiler, sendikalı oldukları için işten çıkarılan arkadaşlarının işe dönmesini istiyor.

Yeraltında direnişe başlayan işçiler, sorunlarını ve taleplerini videolarla kamuoyuna duyuruyorlar. İşçilerin sendikaya ulaştırdığı videolarda, işçilerin 4 aylık maaşlarının ödenmediği, emekli olamadıkları, iş güvenliği kurallarına uyulmadığı, işletmede bulunması gereken ambulansın çalışmadığı, üye oldukları Dev Maden-Sen’den çıkmaya zorlandıkları ve 10 arkadaşlarının bunu kabul etmedikleri için işten çıkarıldıkları dile getiriliyor. İşçiler, hakları verilinceye kadar yeraltında direnmeye kararlı olduklarını söylüyor.

Dün öğle saatlerinde ocağa giren işçiler halen maden ocağı içerisinde direniyor. Jandarma işçiler ile görüşmeye çalışıyor. İşçiler ise ancak işverenin işten attığı arkadaşlarını geri alması, çalışma koşullarını düzeltmesi ve maaşlarının ödenmesi halinde direnişi sonlandıracaklarını bildirdi.

Yeraltındaki işçilerin gönderdiği videolarda şu mesajlar verildi:

 “Burada hiçbir iş güvenliği yoktur. En önemlisi, ambulans bile çalışmıyor. Bir hafta önce hastalanan bir arkadaşımız, ambulans bozuk diye hastaneye işçi servisiyle gönderildi”.

NESKO maden ocağında 2007’den beri çalıştığını işçi “verilmeyen maaşlarının ödenmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için Dev Maden-Sen’e üye olduklarını, bunun üzerine işverenin üzerlerinde ağır bir baskı uyguladığını söylüyor. Sendikal faaliyetten dolayı 10 arkadaşlarının işten çıkarıldığını ifade eden işçiler “Buraya çocuğumuzu, eşimizi, annemizi bırakarak geldik. Hakkımızı alıncaya kadar bu davadan vazgeçmeyeceğimizi arkadaşlarımız adına belirtiyoruz. En başta devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” şeklinde konuşuyor.

 “Maaşlarımızı alamıyoruz. Mağduruz. 2018’de emekli oldum. Tazminat hakkımı alamıyorum. Benim gibi birçok emekli arkadaşım tazminat hakkını alamıyor. Maaşlar düzenli ödenmiyor. Bu yüzden Dev Maden-Sen sendikasına üye oldum. Üye olduğumuz günden beri tüm arkadaşlarımızla birlikte baskı altındayız” diyor.

Direnişteki madenciler genel olarak “İş güvenliği malzemelerimiz yetersiz. Çizmelerimiz delik ve eski. Maskelerimiz zamanında verilmiyor. Tulumlarımız değiştirilmiyor. Ekipmanlarımız yetersiz.”

“Geriye dönük zamlarımız verilmiyor 2017’den beri. Çok mağdur durumdayız.”

 “Burada 20-30 kişi emekli olup da tazminatlarını alamadı.”

“Yeme içmemiz sıfır. Bir haftadır nohut yiyoruz. Hiçbir şey yok. Denetleme geliyor, tel çekiyorlar, denetleme gittiği anda orada çalışıyoruz biz. Her yer göçüyor.”

“Ambulans çalışmıyor dışarıda. Herhangi bir kaza olsa işe yaramayacak.”

İşçiler, gönderdikleri videolarda “Sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Haklarımızı alana kadar buradan çıkmayacağız” diyorlar.