Maden işçilerinin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’na aykırı bir biçimde çalıştırılmaları işçilerin belki bir daha çalışamayacak şekilde yaralanmalarına, hayatlarını kaybetmelerine ve meslek hastalıklarına yakalanmalarına neden olmaktadır. 2021 Şubat ayında madenlerde yaşanan iş kazalarında en az 4 maden işçisi hayatını kaybetmiş ve en az 9 maden işçisi yaralanmıştır.

3 Mart 1992 tarihinde 263 maden işçisinin Grizu patlaması nedeniyle hayatını kaybettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’ya bağlı Kozlu kömür madeninde yaşanan facianın 29. Yıldönümünü doldurmuş olmamıza rağmen hala madencilik sektöründe yeterli tedbirler alınmamış durumdadır. Bunun sonucunda ise şubat ayında yaşanan metan gazı sıkışması sonucunda 2 maden işçisi arkadaşımız yaralanmıştır.

Dev. Maden-Sen olarak; İşçi arkadaşlarımızın sağlıklı ve güvenlikli bir işyerinde çalışabilmeleri, mesaiye başlarken “Acaba bugün iş kazası yaşamadan eve dönebilecek miyim?” düşüncesine kapılmamaları için, başta maden ocakları olmak üzere tüm işyerlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu çerçevesinde genel bir denetim yapılmasını ve kanunlara uymayan, işçi arkadaşlarımızın hayatlarını tehlikeye atan işletmelere ciddi yaptırımlar uygulanmasını talep ediyoruz.

İş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza şifa dileriz.

04 Şubat 2021: Suçatı Yaylası mevkiinde bulunan bir maden ocağında dinamit patlaması sonucu, madende çalışan Erdoğan S. (45), Mikail B. (31) ve Ahmet H. (45) yaralandı. Yaralı işçiler, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

18 Şubat 2021: Aydın Karpuzlu ilçesi Güney köyü yakınında faaliyet gösteren Mikroman Madencilik’te bugün sabah saatlerinde meydana gelen olayda iddialara göre cevher taşıyan bantta bakım yapan 30 yaşındaki işçi Taner Çulhaoğlu bandın çalışması nedeniyle tamburun altında kalarak hayatını kaybetti. Evli ve iki çocuğu vardı.

19 Şubat 2021: Elazığ’ın Palu ilçesindeki krom madeni çıkarılan özel maden ocağında çalışan kuzenler Salih Yıldırım (29) ve Adem Yıldız (30), asansör olarak kullanılan vagondan aşağı indikleri sırada, vagonun vincindeki demir parçasının kopmasıyla yaklaşık 25 metreden düştü. Çalışma arkadaşlarının haber vermesi üzerine bölgeye gelen sağlık ekiplerince ilk müdahaleleri yapılan işçiler, kaldırıldıkları hastanede yaşamını yitirdi. İşçilerin evli ve birer çocuk sahibi oldukları öğrenildi.

21 Şubat 2021: Aydın’ın Söke ilçesinde faaliyet gösteren Kormad Madencilikte sabah saatlerinde meydana gelen olayda İsmail Tekin’in, kullandığı kamyonun devrilmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Ancak bölgede bulunan bazı görgü tanıklarına göre, sahada sürekli dinamit patlatıldığını ve Tekin’in patlama sonucu hayatını kaybetmiş olabileceğini belirttiler.

22 Şubat 2021: Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’ne bağlı Gelik işletmesinde 16.00-24.00 vardiyasında iş kazası meydana geldi. Yer altında kömür çıkartmak için çalışan maden işçisi E.Ö. ayağından yaralandı.

23 Şubat 2021: Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Çomu köyü yakınlarında faaliyet gösteren bir maden ocağında akşam saatlerinde metan gazı sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Patlamada yaralanan işçiler Erol Olçok, Nihat Yağlı ve Recep Kurt hastaneye kaldırıldılar.

24 Şubat 2021: Zonguldak Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Gelik İşletmesinde 08.00 – 16.00vardiyasında iş kazası meydana geldi. T.K. isimli maden işçisi eline taş düşmesi sonucu yaralandı.

25 Şubat 2021: Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde faaliyet gösteren özel maden ocağında üretim esnasında aniden fenalaşan maden işçisi ambulansla hastaneye kaldırıldı.