13 Mayıs’ta Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın birinci yılı dolayısıyla emek ve demokrasi güçlerinin dayanışmasıyla, DİSK, KESK, TTB ve TMMOB öncülüğünde gerçekleştirilecek Soma Mitingi ile ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor.

Dün geldikleri İzmir’de basın toplantısıyla miting çağrısını İzmir’de yineleyen DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticileri, akşam saatlerinde Manisa’daydı. Bugün ise Soma’da benzer açıklama yapıldı, Soma’da bulunan kurumlarla ortak toplantı gerçekleştirildi.

Saat 11:00’de Dev. Maden – Sen Soma Temsilciliğinde biraraya gelen DİSK Genel Sekreteri Arzu ÇERKEZOĞLU, KESK Genel Sekreteri Hasan TOPRAK ve TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet TORUN burada mitingin hazırlanmasına dönük çalışmalarını sürdürdüler. Saat 14:00’de ise Eğitim Sen Soma Temsilciliğine geçilerek burada basın toplantısı düzenleyen 4 örgütün yöneticileri, daha sonra da Soma’da bulunan kurum temsilcileriyle görüştüler.

DİSK Genel Sekreteri Arzu ÇERKEZOĞLU, KESK Genel Sekreteri Hasan TOPRAK ve TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet TORUN tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle;

“Sefalet ücretine, taşeron köleliğine, iş cinayetlerine karşı yaşamı savunmaya.!

16 Mayıs’ta hep beraber Soma’dayız!

301 can… Paradan başka değer tanımayan patronlar ve siyasi iktidar için sadece bir rakam. Ama onlar 301 baba, kardeş, oğul, arkadaş… Türkiye’nin en büyük iş cinayetinin üzerinden bir yıl geçti. ‘Soma’dan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ diye halkı avutanların bir kez daha yalan söylediği ortaya çıktı. Biz ‘Sorumlular hesap versin!’ dedik. Onlar 301 işçinin ölümünün ardından tek bir kamu görevlisinin soruşturulmasına bile izin vermediler; göstermelik yargılama işçi aileleri için tam bir eziyete dönüştürülürken şirket yöneticileri bu süreçte adeta ödüllendirildi. Biz ‘Rödovans sistemi kaldırılmalı, tüm maden işçileri Türkiye Kömür İşletmesi işçisi olmalıdır’ dedik. Onlar ölmeyen işçileri işten attılar.

Biz ‘Soma’da tarımı bitirerek insanları madenlerde kölece çalışmaya mahkum etmeyin’ dedik. Onlar mahkemeleri takmadan binlerce zeytin ağaçlarını kestiler.

Biz ‘İş cinayetlerinin durdurulması için işçiler örgütlü olmalı, sendikal haklar tanınmalı’ dedik. Onlar sendikalı olma, sendika seçme özgürlüğünü kullanan işçileri işten attılar.

Biz ‘Mevcut işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi çöktü, gelin sendikalarla, meslek örgütleriyle bağımsız bir denetim sistemi kuralım’ dedik. Onlar her gün 4-5 canımızı alan bu sistemi savunmaya devam ettiler.

Biz ‘AKP döneminde 15 bin can alan iş cinayetlerinin durdurulması için taşeron köleliği kaldırılmalıdır’ dedik. Onlar, haklarını isteyen taşeron işçiye ‘nankör’ dediler. Taşeron işçilerin kadro kazandığı mahkeme kararlarını uygulamadılar. Ülkede 2 milyonun üzerinde taşeron işçi varken, sadece 6 bin işçi için mahkeme kararlarına uymayı seçim vaadi olarak pazarlamaya kalktılar.

Onları tanıyorsunuz. Onlar bu ülkeyi yönetenler kendilerine hanlar, hamamlar, lüks arabalar, yatlar, katlar, saraylar yaptı. Milyonların payına düşen sefalet ücretlerini şimdi seçim kürsülerinden savunuyorlar. Asgari ücret artırılamaz diyorlar.

Onları tanıyorsunuz! Onlar bize sefalet ücreti, taşeron köleliği, iş cinayeti vaat ediyor.

Onlar ‘bu sizin fıtratınız’ diyerek bize yeni Soma’lar, yeni Ermenek’ler vaat ediyor.

Sefalet ücretlerine, taşeron köleliğine, iş cinayetlerine mahkum değiliz! İşçi düşmanı vaatlere mahkûm değiliz!

Yaşamı savunmaya 16 Mayıs’ta Soma’ya!

İŞÇİ DÜŞMANLARINA MAHKUM DEĞİLİZ!”

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB öncülüğünde gerçekleşecek 16 Mayıs mitingi için saat: 12:00’de Soma İstasyon Meydanında buluşulacak. Ve buradan Hükümet Konağı önüne yürünerek miting burada gerçekleştirilecek. İzmir’den mitinge katılmak isteyenler için sabah saatlerinde 8 vagon tren kalkacak. Soma ve çevresindeki 7 il ve ilçeden düzenleyen örgütlerden katılımlar olacak. Ayrıca, bu düzenleyen örgütlerin dışındaki emek ve demokrasi güçlerinin yoğun katılımı olacağı tahmin ediliyor.

Bilindiği gibi 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliam 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşti. Katliamın birinci yılı anma etkinlikleri ise 10 Mayıs’ta başlıyor.

12 ve 16 Mayıs tarihleri arasında başta Soma olmak üzere Kırkağaç, Savaştepe ve köylerinde pek çok anma etkinliği gerçekleşiyor.

Bunlardan ilki Sosyal Haklar Derneği (SHD) Soma Temsilciliği’nce yapılacak şehit madenci ailelerinin katılacağı yürüyüş ve miting. SHD’nin 13 Mayıs günü akşamı da bir başka anma etkinliği düzenleyeceği söyleniyor.

Diğer anma etkinliklerinden birisi ise devletin dini ağırlıklı resmi programı. Bu program, 12 – 13 Mayıs tarihlerinde; Soma Kaymakamlığı, T. Maden – İş Sendikası ve AKP’li Soma Belediyesince ortak düzenleniyor.

11 Hafızın katılacağı devlet töreni; Kuran-ı Kerim Tilaveti, Tasavvuf müziği, Şemazen Gösterisi ve Mevlid-i Şerif’ten oluşuyor. Bu program aslında 12 – 13 Mayıs tarihlerinde saat: 11:00 – 21:00 saatleri arasında Hükümet Konağı önünde gerçekleştirilecek.

Bir başka program ise, yaşamını yitiren madenciler için Manisa Büyükşehir Belediyesince yapılan Madenci Şehitliğinin 13 Mayıs günü yapılacak açılış töreni.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB tarafından 13 Mayıs’ta saat 12:00’de Madenci Heykeline karanfil bırakmayla başlayacak anma yaşamını yitiren madencilerin toprağa verildiği şehitliğin ziyaretiyle sürecek. Bu dört örgütün yöneticileri daha sonra Kınık’ta yapılacak anmaya katılacak. Heyet, katliamın başladığı saatlerde Eynez Linyit Ocağının bulunduğu bölgeye giderek karanfiller bırakacak ve oradan da Elmadere’de yaşamını yitirenler için verilen yemekte yeralacaklar. Buna ek olarak, başka köy ve ilçelerde bulunan yaşamını yitiren madencilerin aileleri ziyaret edilecek. Ses araçlarıyla 16 Mayıs gününe kadar Soma, Kınık, Savaştepe, Kırkağaç belde ve köyleri ziyaret edilecek, halk mitinge davet edilecek, mitinge çağrı ilanları dağıtılıp afişler yapıştırılacak. 16 Mayıs mitingine emek ve demokrasi güçlerinin dışında çok sayıda sanatçı ve aydının da katılacağı gelen bilgiler arasında. 8 Mayıs 2015

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir