Madencilik üretimi; Covid-19 pandemisi, ekonomik kriz ve mevsim koşulları nedeniyle daralmış olmasına rağmen, sektörümüzde de iş cinayetleri hız kesmeden devam etmektedir. 2020 Aralık ayında madenlerde yaşanan iş kazalarında en az 8 maden işçisi hayatını kaybetmiş, en az 2 işçi ise yaralanmıştır.

Aralık ayındaki iş kazalarının geçmişte meydana gelenlerin adeta bir kopyası olduğu ve İSİG tedbirlerinin alınmasıyla önlenebilir olduğu görülmektedir. Bu nedenle iş kazası değil “iş cinayeti” diyoruz. Bu iş cinayetlerinin sebebi ülkemizdeki özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikalaşmayı adeta yasaklayan uygulamalar ve kâr hırsıyla madencilik prensiplerini hiçe sayan kuralsız ve denetimsiz üretimdir.

Madenlerde yüzlerce işçinin yan yana çalışmasının, yemekhanelerde kalabalık masalarda yemek yenilmesinin, servislerde yan yana oturularak seyahat edilmesinin sonucunda yüzlerce maden işçisi arkadaşımız Covid-19 hastalığına yakalanmıştır. Covid-19 salgınına karşı kırsal alanlarda yeterli koruma önlemleri alınmadan üretim yapan maden işçileri meslekleri nedeniyle zaten akciğerleri tehlike ve tehdit altında bulunmaktadır. Bu nedenle Covid-19 salgınına karşı aşılamada maden ocaklarında çalışanların unutulmaması gerekmektedir. Aşılamada sektörlerin yer aldığı takvimde madencilik sektörüne hak ettiği sıranın verilmesi gerekmektedir.

İş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza şifa dileriz.

03 Aralık 2020: Hereke‘de maden ocağında tır şoförü olarak çalışan evli 2 çocuk babası 52 yaşındaki Halil Özçelik, Covid-19 hastası olarak yattığı Derince Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 14. günde vefat etti.

07 Aralık 2020: Arnavutköy’deki bir taş ocağında meydana gelen göçük altında kalan 2 işçi enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırılırken Nuri Deniz ambulansta hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılan Sabit Deniz yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

12 Aralık 2020: Kütahya’nın Emet ilçesi Küreci köyünde özel bir maden ocağında çalışan 59 yaşındaki kepçe operatörü direksiyon başında ölü olarak bulundu. İlk belirlemeler göre kepçe operatörü Ali Kayalı’nın ölüm nedeni kalp krizi olarak açıklandı.

13 Aralık 2020: Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesi’nde evli ve 3 çocuk babası olan maden işçisi Ferhat Çetin kalp krizi geçirerek yaşamını kaybetti.

15 Aralık 2020: Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik Beldesi’ndeki özel maden ocağında çalışan Dursun Arabacı (41), göçükte tavandan üzerine düşen parçalarla yaralandı.

16 Aralık 2020: Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı maden ocaklarında görülen korona virüs vaka sayısı 130 oldu. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı 7 bin 900 işçinin çalıştığı maden ocaklarında görülen ve geçtiğimiz haftalarda 160’lara kadar çıkan korona virüs vaka sayısı 130’a düştü. 120 kişinin, tedbir amaçlı karantina süresi ise devam ediyor.

16 Aralık 2020: Aliobası köyü Göynük Mahallesi’nde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde çalışan maden işçisinin, Covid-19 testi pozitif çıktı. Maden işçisinin yanı sıra ailesinden 4 kişinin test sonuçları da pozitif çıkması üzerine Maden işçisi ve ailesi, evlerinde karantinaya alındı.

20 Aralık 2020: Ankara Çayırhan’da faaliyet gösteren kömür ocağında çalışan Atilla Değirmenci (38) geçirdiği iş kazası sonucu hayatını kaybetti.

22 Aralık 2020: Gümüşhane’de bir taş ocağında yapılan patlatma işlemi sırasında seken parçalar, 2 işçinin vücuduna isabet etti. Ağır yaralanan 40 yaşındaki Osman Zeki Çam hayatını kaybetti, Eyüp Şaş ise yaralandı.

29 Aralık 2020: TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında nakliyat servisinde çalışan Soner Dağlıoğlu, saat 14.00 sıralarında iki vagon arasına sıkışarak, ağır yaralandı. Maden ocağına gelen sağlık ekipleri, yer altına inerek Dağlıoğlu’na ilk müdahaleyi yaptı. Dağlıoğlu yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.